Društvo Fran Govekar Ig je v soboto, 27. avgusta v Dragi organiziralo že dobro uveljavljen dogodek poimenovan Koliščarski dan s katerim želi dobo koliščarjev približati širši javnosti. Letos smo  v središče pozornosti postavili živalski svet – tako divjih kot udomačenih živali, ki so jih poznali koliščarji v prazgodovini.

Na sprva sončno soboto so obiskovalci lahko izbirali med več kot 20 delavnicami in predstavitvami, manjkal ni niti koliščarski dež, za katerega so poskrbeli loški gasilci, malo pa tudi narava, in priljubljena pustolovska igra Lov na Belega bobra.

Živalski svet Ljubljanskega barja so predstavljali predstavniki krajinskega parka, nekdanji svet živali v podobi fosilov pa Naravoslovnotehniška fakulteta. Velikega škurha (in še koga zraven) je predstavilo TD Škofljica, čebele in njihove pridelke pa ČD Barje. Obiskala sta nas tudi poni in konj.

Obiskovalci so se lahko preizkusili v polstenju volne in spoznali pridelavo in predelavo lanu. Izdelali so si lahko leseni model koliščarskega voza ali sekire. Na dogodku je letos prvič sodelovala OŠ Ig, iz koliščarske kuhinje ni dišalo samo po kruhkih, temveč so v žerjavici spekli tudi mozgovo kost in še nekaj drugega mesa ter v pokušnjo ponudili prepeličja jajca. Seveda ni šlo brez izbire koliščarskega imena ter glasbene delavnice, kjer so si obiskovalci izdelali piščalko iz leskove palice. Spoznali so poklic arheologa, ter si spletli zapestnico ali dali poslikati koliščarski motiv na kožo.

Na glavnem odru sta živalski svet koliščarjev obiskovalcem približala arheolog Anton Velušček in arheozoolog Borut Toškan. Zanimivosti Ljubljanskega barja je predstavila Maša Bratina, za konec pa so člani gledaliških skupin odigrali nekaj prizorov iz Jalnovih Bobrov.

V sodelovanju z LPP smo omogočili udeležencem tudi brezplačni prevoz z mestnim avtobusom do prizorišča Koliščarskega dne. Seveda pri tako velikem dogodku poleg tistih, ki so pripravili in vodili delavnice, ne smemo pozabiti na tehnične ekipe: od reševalca iz vode (Društvo rečnih kapitanov), gasilcev PGD Iška loka, ekipe, ki je pripravljala in pospravljala prizorišče ter Ribiške družine Smuč, ki nam je prijazno odstopila prostor za izvedbo prireditve. Za gostinsko ponudbo sta skrbela Tomaž Jeraj in Nada Bučar. Hvala tudi Janku Špelak , ki je prizorišče dogajanja polepšal z balami. Dogodek so finančno podprli: Občina Ig, Pošta Slovenije, Eles d.d., KP Ljubljansko barje, Kig d.d., Občina Brezovica, Občina Škofljica, Turistična zveza Slovenije, Kožag d.o.o., MVA d.o.o., RM d.o.o.,  Janez Mencej s.p. in drugi. Vsem iskrena hvala!

Naše koliščarske aktivnosti spremljate na:

Novice

Prosim počakajte

Uspešno ste prijavljeni na novice.