Delavnice smo razdelili v tri vsebinske sklope (arheološke izkustvene, naravoslovne in ustvarjalne). V arheološko izkustvenih delavnicah so udeleženci z Anito Indihar izdelovali posodo iz gline, z arheologinjo Pavlo spoznavali kaj delajo arheologi, najmlajši pa so v peskovniku ‘izkopavali’ najdbe, jih sestavljali in lepili. Na delavnici pri upokojenem učitelju Lojzetu (Art-les) so sestavljali leseno koliščarsko sekiro, bolj spretni pa iz lesenih gradnikov čisto pravi koliščarski voz. V Koliščarski kuhinji so si zamesili in nad žerjavico spekli koliščarski kruhek. Spekli smo tudi krapa v glinenem ovoju ter piščanca in ribe.

Obiskovalci so občudovali izdelke Jožice Korenjak, ki izdeluje črno barjansko keramiko. Brez čolnov si življenja ob jezeru ne moremo predstavljati. Kako so koliščarji izdelovali npr. koliščarski voz je prikazal Marjan iz Škofljice. Pripravili pa so tudi dve vrsti divjačinskega golaža, ki so ga obiskovalci lahko poskusili. RD Smuč se je tokrat pridružil kuhinji in za obiskovalce so pripravili ričet ter gobovo juho. Prvič so bili z nami predstavniki Čebelarskega društva Barje, ki so pripeljali s seboj —– čebelnjak. Na njihovi stojnici pa smo lahko poskusili med. stojnica kmetije Kržič ali kar Kolišče Kržič je bilo tudi tokrat zanimivo, saj so s seboj pripeljali 3 koze, občudovali pa smo lahko maketo koliščarskega naselja.

Pri naravoslovnih delavnicah so tudi tokrat sodelovali predstavniki Oddelka za geologijo NTF, ki so predstavili kamnine. Naslov predstavitvi so dali virtualni svet geologije in tokrat so bili bolj moderni, saj smo sestavo tal opazovali na ekranu. Predstavniki KP Ljubljansko barje so predstavili naravo krajinskega parka Ljubljansko barje, s posebnim poudarkom na 10. obletnici uvrstitve kolišč okoli Alp na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. S člani DOPPS-a smo spoznavali ptice na barju. Izjemno zanimivo pa je bilo koščevo kosilo – črvi, ki so jih otroci iskali v mivki. Lan so poznali in uporabljali že koliščarji.

Zakonca Skubic sta prikazovala trenje, predenje in tkanje lanu. V ustvarjalnih delavnicah so si udeleženci spletli zapestnico, o okro in drugimi barvami so obiskovalcem poslikali kožo s koliščarskimi motivi, udeležence pa smo povabili, da si v Literarni delavnici izberejo koliščarsko ime. Za navdih smo imeli imena junakov Jalnovih Bobrov. Tisti z umetniško žilico so se lahko preizkusili v slikanju na slikarski delavnici, bolj tekmovalni pa tekmovali v lovu na Belega bobra ter streljanju z lokom. Streli v sredino tarče so prinesli dodatne točke pri igri Lov na Belega bobra.

V otroški delavnici pa so najmlajši reševali uganke, križanke, sestavljanke , ali si izdelali svojega bobrčka. Na glavnem odru so obiskovalci prisluhnili predavanju dr. Antona Veluščka o koliščarski prehrani. Anton Dvoršek, v vlogi Karla Dežmana je predstavil Velikansko najdbo oz. izkopavanja leta 1875 na Ljubljanskem barju. Bozena Števančec je vodila pogovor s Sebastjanom Pregljem, avtorjem Zgodb s konca kamene dobe. Na temo njegovih zgodb so otroci na taboru pripravili ilustracije za gledališče kamišibaj in ob zaključku pogovora smo imeli še predstavo. Z Mašo iz JZ KP Ljubljansko barje so otroci, pa tudi odrasli, iskali zaklade.

Ob 15.00 pa smo si lahko ogledali predstavo Koliščarji z Velikega jezera, ki jo je po povesti Janeza Jalna dramatizirala Alenka Jeraj. V predstavi sodelujejo igralke in igralci Mladinske in odrasle gledališke skupine Društva Fran Govekar Ig. Za šmorn in druge dobrote je poskrbel podjetje Bučar Nada s.p. Seveda pri tako velikem dogodku poleg tistih, ki so pripravili in vodili delavnice, ne smemo pozabiti na tehnične ekipe: od potapljača, ižanskih gasilcev, ekipe, ki je pripravljala in pospravljala prizorišče ter Ribiške družine Smuč, ki nam je prijazno odstopila prostor za izvedbo prireditve. Hvala tudi Janku Špelak , ki je prizorišče dogajanja polepšal z balami.

Dogodek so finančno podprli: Občina Ig, Pošta Slovenije, KP Ljubljansko barje, Kig d.d., Občina Brezovica, Občina Škofljica, Kožag d.o.o., Janez Mencej s.p. in drugi. Vsem iskrena hvala! Iskrena hvala vsem, ki ste sodelovali in kakorkoli pripomogli, da smo pripravili najbolj koliščarski dan v letu. Se vidimo prihodnje leto, ko bo potekal 12. Koliščarski dan, do takrat pa naše koliščarske aktivnosti spremljate na spletni strani Društva Fran Govekar Ig: www.drustvo-frangovekar.si ter spletni strani www.vdezelikoliscarjev.si in FB Društvo fran Govekar Ig in FB V deželi koliščarjev.

Foto: Aleš Pavlič

Naše koliščarske aktivnosti spremljate na:

Novice

Prosim počakajte

Uspešno ste prijavljeni na novice.